Monday, March 4, 2024

"THE MISFITS" 1961 - TUŽNE SUDBINE GLAVNIH GLUMACA



The Misfits (Neprilagođeni) je američki savremeni vestern film iz 1961. po scenariju Arthura Millera, u režiji Johna Hustona, a glavne uloge tumače Clark Gable, Marilyn Monroe i Montgomery Clift. U sporednoj glumačkoj ekipi su Thelma Ritter i Eli Wallach. Scenario je prilagođen od strane Millera, iz njegove istoimene kratke priče objavljene u časopisu Esquire u oktobru 1957. 

The Misfits je bio poslednji dovršeni film za Clarka Gablea i Marilyn Monroe. Za Gablea, film je objavljen posthumno, dok je Monroe umrla u augustu 1962. nakon realizacije filma.

Marilyn Monroe (Norma Jeane Mortenson; June 1, 1926 – August 4, 1962) 

Clark Gable (William Clark Gable; February 1, 1901– November 16, 1960)  

► "Neprilagođeni" je pre svega ostao zapamćen kao poslednji film i Merilin Monro, koja je preminula u avgustu 1962, i Klarka Gebla koji, podlegavši srčanom udaru u novembru 1960, nije ni dočekao početak prikazivanja filma. Prema rečima njegovih prijatelja, srčani udar je usledio zbog toga što je on u kratkom vremenu smršavio čak 20 kilograma, da bi bio vješt u izvođenju akcijskih scena i da bi dobro izgledao pored Merilinke. Gable je za potrebe filma osobno izvodio sve kaskaderske scene, a reč je o vrlo sugestivno režiranom delu dobrog depresivnog izražaja, britkih dijaloga, suptilne karakterizacije likova, izvrsne fotografije oskarovca Russella Mettyja (Imitacija životaSpartak) i jasne poruke o završetku mitskog američkog razdoblja.

Takođe, snimanje su neprestano pratili problemi M. Monro sa sedativima, odnosno alkoholizam M. Klifta, baš kao i sukobi među glavnim glumcima, pa je produkcija filma nekoliko puta prekidana i jedva dovršena.

Ni brak Artura Milera sa Merilin Monro nije izdržao probleme narušenih odnosa, te su se slavni supružnici razveli samo desetak dana uoči svečane premijere ovog filma, 1961. godine. Tako se metafora o "neprilagođenim" ljudima i konjima na filmskom platnu poistovetila sa stvarnim osobama i okolnostima, postavivši Hjustonov film u pravi simbol jednog vremena i prostora, i onog o kojem govori introspektivni Milerov scenario, i onog čiji su glavni junaci ekstrovertirane holivudske zvezde. ◄

  

**********************

No comments: